AMACIMIZ

AMACIMIZ
Halk Oyunları Gurubu düzeyinde Horon eğitimi alanların dışında, halktan herkesin, aslına uygun kalmaya çalışarak severek, isteyerek, coşarak bu kültürü yaşayıp devam ettirmelerini sağlamaktır. Horon öğrenenlerin gelişimini sağlamak için kısa aralıklarla bir araya geliyor horon oynuyor, bir nevi grup terapisi yapıyoruz. Bir araya geldiğimizde horon coşkusunu en üst düzeyde yaşamak için, horonu “kasap-horonu” şeklinden çıkarıyoruz. Kasap-Horonu : Hep aynı düzende komut vermeden , aşağı almadan, omuz silkmeden, bazen kafa sallayarak ve bağırarak (horon kültürün de böyle oyun ya da tavır yoktur) oynama şeklidir.

Birikimimiz nereden geliyor?

49 yıllık birikimimizin başlangıcı aşağıdaki satırlarda yazılmaktadır.

Gerçekten de horon kültürünü yöresel eğlence olmaktan çıkarıp. 1937-38’lerde Atatürk’e horon gösterisi sunabilme şerefine erişen. 1945-50 yıllarından itibaren Karadeniz Horon ve Kemençe kültürünü, İstanbul sahne ve gösteri alanlarına taşıyan, Maçka yöresi halk oyununun ve Karadeniz kültürünün bugünlere ulaşılmasına öncülük eden, Horon’un gerçek sultanları, Soldoy’luların önünde horonla özdeşleşmiş biri olarak, Karadeniz kültürü adına saygıyla eğilmeyi bir borç biliyorum.

“Sultans of the dans” adlı gösterideki horonun, bilim ile bütünleşen muhteşem tekniği, olağanüstü gösteri düzeni ve estetiği varsa; bu olguları bire bir tamamlayacak ruhu da, alçak gönüllülüğü bir kenara bırakacak olursak, biz Maçka/Sevinç ( Soldoy ) köylülerde vardır.

Bu konudaki en büyük eksikliğimiz ise: Maçka horon kültürümüzü, estetiği / görselliği, tekniği ve ritmik ahengiyle bugünlere taşıyamamamızdır. 1963 yılında çocuk yaşımızda, zorunlu olarak başlayan ve 1963 yılından itibaren , Türkiye sahne ve gösteri salonlarında devam eden dans tutkumuz 2005 yıllarından itibaren, bir tesadüf eseri bizleri, Horon eğitimi verme konumuna getirdi.

2005 yılından itibaren, Kadıköy ve Topkapı da etkili keyifli olarak devam etmektedir. Bugüne bakacak olursam, Horon eğitimi verme konusundaki amacım diğer eğitmenler gibi , Horon’u, “Evrensel danslar” gibi , her yer, her konum  ve her mekanda oynanabilecek dans yapabilmek oldu.

Eğitimlerdeki temel düşüncemizi ; “Horon bizim için ne matematik eğitimi , ne de asker talimidir. Horon, ritmik müzikle bire birbütünleşerek ahenkle oynanan/yaşanan bir coşkudur.” (AsG)

” Horon; ritim , uyum , çabukluktur. Aşağı almadan , omuz silkmeden horon olmaz” (AsG) düşünceleri oluşturdu. Ve bu şartlar altında, “Karadeniz Horon Kültürü”nü geleceğe taşımaya elden geldiğince aracılık ediyorum.

Horon öğrenenlerin istekleri ve Horon kültürünü yakın çevresine sevdirip aşılayabilmeleri için ; Yöresel gösteriler, toplantılar ve etkinlikler yapıyoruz. Türkülü, Horonlu, Kemençeli eğlenceler düzenliyoruz. Horon oynayan herkese, Horon oynayabilecek mekanlar sağlıyoruz.

Yaşınız ,boyunuz ,kilonuz ne olursa olsun, Horon dansının tüm güzelliklerini mutlaka öğretiyoruz. Horon’un sonunu olmadığını çok iyi biliyor ve sürekli gelişmek için için kendimizi geliştirmeyi asla elden bırakmıyoruz.

Horon eğitiminin birbirinden farkı yok gibi görünse de, bölgelere ve melodik yapılarına göre olan horon oynama tavırlarını, kursa katılanların memleketine göre öğretmeye çalışıyoruz.
Profesyonel HoronEvi / Maçka Halk Oyunları Ekibimizle profesyonel olarak her türlü etkinliklerinizin güzel geçmesini sağlıyoruz. Kemençe kurslarımızla da kültüre hizmet etmeyi sürdürüyoruz.

HoronEvi
Aclan Sezer GENÇ

Yeni Açılacak Sınıflar (2013) En güncel kurs programı : www.horonevi.com ve www.horonkursu.com Mobil Telefonunuzdan takip için : m.horonevi.com Derneğimizde verilen kurslar; Horon Kursu, Hemşin Horon Kursu, Kemençe Kursu, Tulum Kursu, Zeybek Kursu En az 10 kişi olduğunda sınıflar açılmaktadır. Ön kayıt için ;" Adınız Soyadınızı ve Kadıköy / Horon / P.Tesi 1 Kişi veya Topkapı Kemençe 2 kişi " gibi, yazarak 532 321 17 18 nolu telefona kısa mesaj atınız.Sınıflar 10 kişi olduğunda başlayacak ve mutlaka kurs hakkında bilgi alacaksınız. Gelemeyecek olursanız, Lütfen! haber verin. Grupları oluşturmak açısından önemlidir. Her zaman özel kurs alabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Canan Akkaya