Horon oynarken nasıl davranmalıyız

Bir horon gecesinin , herkes ama herkes tarafından iyi ve güzel olarak yaşanabilmesi için horon halkasının duruş birlikteliği ve ritmi yakalanması ile bire bir alakalıdır.

Sade, basit ve on iyi yaptığınız hareketleri uygulayarak bunu sağlayabilirsiniz. Bir yerlerde gördüğünüz veya kolunuzda oynadığınız arkadaşımızın size göstereceği düzeltmeleri dikkate alın , öğreteceği figürleri :) ise yapmayın.

Halk Horonu birlikte aynı şeyleri düşünüp, aynı hareketleri müzik ile bire bir yakalayarak uygulanırsa çok güzel olur.

Birlikte oynarken geçmişte yörede nasıl oynanıyorsa aynısını elden geldiğince uygulamaya çalışıyoruz.

- Başınızı her zaman dik tutunuz.
- Kolları omuz ile "V" yapacak şekilde eller baş hizasından yukarıda olmalıdır.
- her iki ek kollar aşağıda iken elin dış yüzü karşıya bakmalı kollar bileklerden ve dirseklerden kırık olmalıdır. Yukarıda iken avuç içleri yere bakmalıdır.

Dans ederken kimseye karışılmaz gerçeği önemlidir. Fakat, birlikte oynamanın verdiği haz ile bir çok süslemeyi yapmak istiyoruz. Hakim olmadığınız bir süslemeyi oyunu bozmak pahasına asla yapmayınız. Güzellikler ve haz yaptığınız süslemeler ile değil, birlik bilinci ile gelir.

Halk horonun da oynarken de, yenlik yaparken de lütfen iki çizgide oynamalısınız ki, kollarınız açılıp birbirinizi çekmek durumunda kalmayınız.

Son halkayı oluşturan arkadaş arka tarafları boş olduğu için farkında olmadan boşluğa doğru devamlı geri yaslanırlar bu da halkanın ve kolların bozulmasına neden olur. Bu durumda yapılacak en güzel şey oyunu bozmadan adımları öne uzun atarak, arkaya kısa atarak bir birimizi çekmeden, koşmadan horon halkasını güzel görünür kılmaktır.

Yine çok önemli bir durum daha

Halk horonun da manada dağılan ve yorulan gurubu dinlendirmek, tekrar BİR yapabilmek için sağa doğru kısa ve basit adımlar ile sağ-sol basarak gideriz. "S" (Yılan gbi) şeklinde birbirimizin arasından geçeriz, eğlenceyi çeşitlendir ve Aynı manada birleştiririz. Bu geleneksel yayla kültüründe vardır ..

Böyle oynanırken

-Asla kollar bırakılmaz
-Asla koşulmaz
-Kolları ve elleri güzel tutarsanız horon halkası muhteşem gözükür.
-S şeklinde kırılarak horon halkası dışa dönerek bir müddet oynar. (Kollarımız nedeniyle bunu layıkıyla yapamıyoruz.)

Akçaabat bilenler davetiye beklemeden her oyuna kalkabilirler.
Hozangel, Maçka Kadın horonu bilenler , Sürmene Atlaması, Sallaması ,Toronsos, Can Demirağa bilenler ayrıca oynayacaktır.

Bu gecede yan, yana giderek oynana özü kasap oyunu olan oyunu da oynayacağız.

Yanında misafir getiren arkadaşlar onlarla konuşarak üç ayak bilmiyorlarsa ve belli bir sayı oluşursa ortada öğrenmeye ikna edebilirler.

Yaşadığımız günler nedeniyle geceyi lütfen profilinizde canlı yayınlamayın. Bizler
bir film oluşturarak sizlere ulaştıracağız.

Şuna inanınki geçmişte yapılan eğlenceyi siz dostlar ile hepimizin çok iyi eğlenebilmesi için yapıyor ve hiç bir yerde olmadığı şekliyle hayata geçiriyoruz.

Saygı-Sevgilerimle
AsG 09.01.17

10.03.2017 100. Gecemiz nedeniyle Şubat da Horon Gecesi yapmayacağı

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Canan Akkaya