Katerini Nea Trebezunta Köyü

Hikayesini yazdım. 
Hemen, hemen her sene Yunanistan 'ın Veria bölgesine gezmek ve özelliklede horon oynamak için gidiyoruz. 
Yunanistan daki Kemence sanatçılarını babam Ali Genç ve Bahattin Çamurali nedeniyle çocuk yaşta duyup dinlemiş, hikayelerini öğrenmiştim.
2007 Yılında ilk kez Selanikte Parakath adlı Siyamidis Kostas' ın işlettiği mekana gitmiştim
Bu Karadeniz mekanı şimdilerde açık olsaydı sizleri zorla oraya götürürdüm.

Perşembe aksamı Otobüse binip sabah Selanikte otele yerleşiyor, aksam ùstune kadar dinlendikten sonra  hazirlik icin aksam yemegini bir taverna da saat  6 -8 arasinda yiyorduk. Aksam Parakath a gidiyor sabha 06.00 'ya kadar  horon oynuyorduk. Bazılarınıza dogru gelmeyebilir ama senede üç, dört kez bu şekilde gercekleşiyordu. Parakath da Halkın arasında oynaya oynaya , Yunanistan da oynanan Rum Horonlarını öğrenmiş, bnimle gelen arkadaşlarımızada ögrettigim için  beraber oynuyorduk. Orada horon oynamak buradaki gibi eşiz haz ve eğlence kaynağıydı..Lisan konusunda bizimle geldiği zaman Onur, gelemediği zamanda onur arkadaşı Yorgo Kuyumcidis ile rahat bir eğlenceli tatil geçiriyorduk. 

Bir gün Yorgo ; Yazın gelsenize Pannayir var, Horon eğlence yapıyoruz dedi..Sorup, sorgulayınca , yaz aylarında hemen hemen tüm Karadenizli kökenli köylerde , dikkat edin ilçe değil köylerde sahne kuruluyor, Kemence ,Davul, Tulum ile aynı Parakath takı gibi sabaha kadar horonlar oynanıyordu.. Bin kişilik , beşyüz kişilik köylerde bile sabah kadar eğlence devam ediyordu. 

Selanikte konaklıyor özel otobüs ile bir hafta boyunca Veria, Kozani , Katerini köylerinde sabaha kadar horon oynuyorduk. Yukarıda fotoğraf Nea Trebezunta köyünde çekildi

Katerinin en büyük ve zengin köyü, Of ve Çaykara kökenlilerden oluşuyor..

Eğlenceye gitmiştik, dernek başkanı Onurun arkadaşıymış. Onur bana abi bizi sahne çıkarmak istiyorlar dedi.. Geziye giden arkadaşlarla onlarla hepbirlikte rum horonlarını oynadıktan sonra bizde , bizim horonunuzu sergilemiştik.. Eşsiz günlerden biridir..
Bu gezilerin hikayesi bir.kitap doldurur ama şimdilik bolu kadar yeter..:)
Horon adına her şeye bulaşan ben ; 
AsG 
21 Mayıs 2020

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Canan Akkaya