2. İstanbul Müzik Şenliği: Unutulmaz Bir Gece-5

2. İstanbul Müzik Şenliği: Unutulmaz Bir Gece


1998 yılında düzenlenen 2. İstanbul Müzik Şenliği, İstanbul’un müzik sahnesine önemli katkılar sağlamış bir etkinlikti. Açık Radyo ve Pozitif işbirliğiyle gerçekleşen festival, klasik batı müziğinden halk müziğine, dünya müziğinden caza kadar geniş bir yelpazede performanslar sundu. Şenlik, Harbiye Askeri Müzesi'nde gerçekleştirildi ve farklı müzik türlerini bir araya getirerek İstanbul’un kültürel çeşitliliğini gözler önüne serdi.

Festival yalnızca konserlerden ibaret değildi; atölyeler, söyleşiler ve paneller ile müzikseverleri interaktif bir deneyime dahil etti. Ancak 2000 yılında bazı konserlerin iptal edilmesiyle şenlik devam edemedi. Gece, Muhabbet ve Parakath ruhuyla Top Müze Salonu’nda Horonlarla sürdü.

Şenliğin gerçekleştiği mekân, Borusan ve Açık Radyo’nun değerli dostu Gürhan Ertür Ün katkılarıyla eski adıyla Harbiye Orduevi oldu. Her odada farklı bir sanatçı sahne alıyordu ve ana kapıdan girişte alınan biletle, ziyaretçiler zamanları yettiğince tüm dinletilere katılabiliyordu. Biz Rum dostlarımızın bulunduğu salona ulaştığımızda yer bulamadık ve yerde oturarak konseri izledik. Muhteşem bir geceydi. O anlarda tarihe tanıklık ediyorduk.

Unutulmaz Sanatçılar ve Performanslar

Yunanistan’daki Karadeniz kültürüne büyük katkılar sunmuş, merhum beyin cerrahı, söz yazarı ve besteci Χρήστος Αντωνιάδης (Christos Antoniadis), Fuat Saka’nın albümünde yer alan kendi bestesi “Huyi, huyi” eserini seslendirdi. Antoniadis, Maçkalı kökenli bir araştırmacı olarak, Kostas Siamidis ile birlikte birçok Karadeniz müziğini derlemiş bir isimdi.

Türk müzik sahnesinde tanınan sanatçılar arasında Αρχιλλέας Βασιλειάδης (Archilleas Vasiliadis) ve Γιάννης Κουρτίδης (Yannis Kurtidis) yer alıyordu. Vasiliadis’in duygulu ve etkileyici sesi, onun misafirperverliği kadar akılda kalıcıdır. Yakın arkadaşı Kurtidis ile birlikte sahnedeydiler.

Onlara eşlik eden kemençe sanatçısı Κώστας Σιαμίδης (Kostas Siamidis) ise kulaklarımızın pasını sildi. Siamidis, Pontus müziğinin önemli isimlerinden biri olarak, Esonia ve Torul gibi eserleriyle tanınır ve Fuat Saka'nın albümlerinde de yer almıştır. Aynı zamanda, tulum havasını kemençe ile çalma tekniği ile bilinir.

Karadeniz müziği ve horonun değerli isimleri de sahnedeydi:

Osman Yazıcı: Hem söyledi hem oynadı.

Alay Cihan: Temel tiplemesiyle tanınan kemençe sanatçısı.

Mehmet Tak: Türkiye’deki en üst düzey kemençe icracıları ndan biri.

Nihat Genç: Bıçak Horon Un tek üstadı ve ses sanatçısı.

Aclan Sezer Genç & Taylan Tezer Genç: Sahneye davet edilerek performans sergilediler.

Taşkın Ofluoğlu: Gecenin yöneticisi ve organizatörü.

Ne yazık ki, Αρχιλλέας Βασιλειάδης (Archilleas Vasiliadis) ve Χρήστος Αντωνιάδης (Christos Antoniadis) artık aramızda değiller ve bu muhteşem sesi bir daha canlı dinleme şansımız olmayacak. Onların anısına saygı ve sevgiyle, tüm kültür dostlarına selam gönderiyorum. Archilleas ve Christos Antoniadis’e Allah’tan rahmet diliyorum.

Kayda alan ve aktaran : 12.06.2025 I AsGenç ( Dipnot : Ben yazmasam kayda geçirmeyecekti.)


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Omuzda Karadeniz

Horonevinin doğuşu !

TULUMLA HASBİHÂL